Pályázó megnevezése: Hubakers-Trade Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Technológiai szempontból stabil omega-3 zsírsav kiegészítés metodikai fejlesztése a HuBakers Trade Kft. eltérő termékeiben – „F vitamin por”

Elnyert támogatás: 101,507 M Ft

Támogatás intenzitás: 49,51 %

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által nyújtott támogatásból kutatás-fejlesztési projekt valósul meg, amely egy új, magas biológiai értékű zsírsavakkal dúsított élelmiszertermék-család kifejlesztését foglalja magában.

A HuBakers Trade Kft. 2018. évben pályázatot nyújtott be a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (2018-1.1.2-KFI) tárgyú felhívásra Technológiai szempontból stabil omega-3 zsírsav kiegészítés metodikai fejlesztése a HuBakers Trade Kft. eltérő termékeiben – „F vitamin por” címmel, amelyen 101 506 970 Ft támogatásban részesült. A projektmegvalósítás időszaka 2019. 01. 01-től 2021. 06. 30-ig tart.

A projekt célja, technológiai szempontból stabil omega-3 zsírsav kiegészítés metodikai fejlesztése a HuBakers Trade Kft. különböző termékeiben. A humán étrend alapvető táplálóanyag csoportjai a következők: szénhidrátok, fehérjék, zsírok és nem emészthető komponensek.

Napjaink táplálkozási szokásai jellemzően a Western diet-re emlékeztetnek, amennyiben az funkcionális zsírsav komponensek felvétele megtörténik ugyan, de a legtöbb esetben nem optimális azok egymáshoz viszonyított aránya. Jelen munka során egyébként is egészségesnek mondható, alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú élelmiszerek speciális, esszenciális zsírsavkiegészítése a célkitűzés, olyan módon, hogy a magas biológiai értékű komponensek se az előállítási, sem pedig a konyhatechnikai elkészítés során ne csökkenjenek a kritikus ajánlási szint alá. A kiegészítési jellegű fejlesztés célcsoportja az omega-3 zsírsavak: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozapentaénsav (DPA) és különös tekintettel dokozahexaénsav (DHA). Tekintettel arra, hogy a zsírsavak egyes képviselői ténylegesen esszenciálisak (ALA), a kiegészítés során ezen savakat különös gonddal, de az ezekből kis hatékonysággal metabolizálódó savakat is nagy technológiai körültekintéssel kívánjuk alkalmazni. A projektben összesen 30 hónap alatt egy nem magas zsírtartalmú termékcsoport esetében speciális fejlesztésére vállalkozunk, táplálkozás-élettanilag/dietetikai szempontól kedvező, új, fejlesztett, magas hozzáadott értékkel rendelkező élelmiszertermékek előállítása céljából.

Várható eredmények körében reális egy olyan, magas biológiai értékű zsírsavakkal dúsított élelmiszertermék-család, mely nemcsak a speciális táplálkozási igényű fogyasztókhoz juthat el. Az omega-3 zsírsavak ismert előnyei (retina és agyszövet számára nélkülözhetetlen) mellett azok ismert dózisban jutnak olyan termékekbe, melyek napi adagja nagyon jól mérhető és a termékek a napi táplálkozási rutin részei. Ezáltal a fogyasztók folyamatos, de nem pazarló DHA-ellátása válik reálissá.

A projektmegvalósítási időszak végére a termék készültségi foka 100%-os lesz, azaz bevizsgált, a fejlesztési tartalmat igazolható módon garantáló, piacképes termékcsalád jön létre, különböző kiszerelésekben.

További információ kérhető:

Ilyés Imre ügyvezető
Varga István ügyvezető
2310 Szigetszentmiklós, Gyártelep 12001/33. hrsz.
Telefon:+36 30 732-5878 e-mail: imre.ilyes@hubakers.hu; istvan.varga@hubakers.hu